Sunday, August 30, 2009

selamat hari raya kepada aku

selamat hari raya aku ucapkan kepada diri sendiri
aku menyambut hari raya dengan rumah baru haha
tapi tanpa orang rumah

Friday, August 28, 2009

kelas penilaian 290809

mini penyelidikan
analisis keperluan
1)latar belakang kajian
2) Pernyataan masalah
3) Matlamat kajian
4) Objektif/persoalan kajian
5) kerangka
6) metodologi - kajian tinjauan kuantitatif - soal selidik

instrumen item

topic centre - thp pengetahuan, kemahiran

proposal ==> kertas projek 1

pengetahuan what how, when

taksonomy bloom 3 perkara kognitif, psikomotor (kemahiran, learning style), afektif

jadi kerangka teoritikal


apa itu knowledge management?

instrumen2 menilai pentaksiran portfolio. penilaian modul / program

penilaian - ID model - buat model

kemahiran berfikir

modul penilaian - analisis keperluan - game - proposal analisis keperluan - modul pengaturcaraan permainan web - tgk model ID

fikirkan sesuatu di luar kemahiran

model generic ID - common cari model ID yang tak guna

pastikan org minat pengaturcaraan dgn game

java - flash

game - previous sharifah basic flash advance cikgu jalan reko

game mobile learning

nilai aspek afektif

aspek pembinaan instsrumen based on modul

bulan 9 collect data

data drp responden

instrumen soal selidik + protokol interview siap mgg ni

instrumen proposal dgn instrumen

study flash

open source buat game?

menyelia secara virtual

analisis keperluan, penilaian pend komputer pre dan post test

rubrik portfolio rubrik analitikal(detail) dan rubrik holistik ()

buat modul bercetak kena ada nilai produk pelajar, tgk based on objektif

Assessment - Tools
Rubric development and examples

Rubrics might be used in course-embedded assessment and some demonstration assessment activities. For example, an assessment center (demonstration) that incorporates a speech may use an oral presentation rubric. If the same rubric is used in assessing a classroom assignment, it is called course-embedded assessment.

Recommendations for Rubric Construction
Divide overall task into distinct subtasks that evidence student skills or comprehension/application of knowledge.

Identify both cognitive and performance components that can be assessed.

Determine whether qualitative or quantitative descriptors are going to be for each subtask- this may be influence by the purpose of the assessment ie: primarily for student feedback or for incorporating into a numerical average.

Allow for full range of skill/knowledge with clear indicators of each level of performance.

Use rubric for an evaluation of an presentation or activity.

Revise rubric as necessary

Assess students
Rubric development
To evaluate student performance, you can select an existing rubric or create a new one.

Existing rubrics
Follow these guidelines before implementing:

Decide whether the rubric addresses the most important aspects of student performance or the course objectives to be measured.
Decide whether the rubric includes anything extraneous. If so, change the rubric or use a different one.
See if a rubric from a different subject area can be adapted to fit your needs. Reading rubrics can often be used to assess listening, writing rubrics may be adapted to assess speaking, and fine arts rubrics can sometimes be applied to several different art forms.
Make sure the rubric is clear.
Test the rubric out on some actual samples of student work.
Feel free to combine or modify rubrics to make them work better.
Creating a rubric
Follow these steps to create a new rubric:

Clearly define the assignment, including the topic, the process that students will work through, and the product they are expected to produce.
Determine the key components that you are interested in such as coherence, content, and organization for a writing assignment.
Decide what type of rubric to use (holistic/general, holistic/task specific, analytic/general, analytic/task specific) based on the type of assignment and what you are interested in evaluating. (more)
Clearly define key components. For example, what do you mean by coherence? What does coherent writing look like?
Establish clear and detailed standards for performance for each component.
Determine what the different levels of performance look like within each category of assessment. Think of the lowest, middle-range, and highest level of performance.
After you write your first paragraph of the highest level, circle the words in that paragraph that can vary.
These words will be the ones that you will change as you write the less than top-level performances.
Avoid relying on comparative language when distinguishing among performance levels. For example, don’t define the highest level of performance as thorough and accurate and the middle level as less thorough and less accurate. Find qualities and descriptors that are unique to each performance standard.
Concept words that covey various degree of performance:
Depth... Breadth... Quality... Scope... Extent... Complexity... Degrees... Accuracy
Presence to absence
Complete to incomplete
Many to some to none
Major to minor
Consistent to inconsistent
Frequency: always to generally to sometimes to rarely
Develop a scoring scale
Determine how many score levels you want to use based on the performance standards you set in step five.
Clearly define the difference between the score levels.
The scoring scale should be consistent across all key components for an analytic rubric. For example, a score of 4 for one area should be comparable to a score of 4 in another area.
Involve students in the development process:
One strategy for developing a rubric is allowing students to participate in the development process. When students are involved, the assignment itself becomes more meaningful.

For existing rubrics:

Ask students to give feedback on or to add more detail to the rubric.
For creating a new rubric:

After clearly defining the assignment for the students, they can follow the guidelines outlined above to create a rubric.
Depending on your preference you may or may not want to provide the students with the key components of the assignment and the type of rubric to create.
Students can either work in teams or as a whole class.
If students work in teams, you may want to let the students use team-based rubrics or have a class discussion about the team rubrics to reach consensus on one rubric for all students in the class.
To ease in the development process, provide students with examples of rubrics, a rubric template and previous examples of student work if available.

tugas mgg ni buat rubrik...

modul utk sek rendah

kenal pasti instrumen soal selidik + temubual

develop modul based on information on analisis keperluan

bulan 10 dah hantar semua tugasan

portfolio assesment

Portfolio Assessment
Portfolio approaches to assessing literacy have been described in a wide variety of publications (Flood & Lapp, 1989; Lamme & Hysmith, 1991; Matthews, 1990; Tierney, Carter, & Desai, 1991; Valencia, 1990; Wolf, 1989) so that many descriptions of portfolios exist. Generally speaking, a literacy portfolio is a systematic collection of a variety of teacher observations and student products, collected over time, that reflect a student's developmental status and progress made in literacy.
Instructional Outcomes
A portfolio is not a random collection of observations or student products; it is systematic in that the observations that are noted and the student products that are included relate to major instructional goals. For example, book logs that are kept by students over the year can serve as a reflection of the degree to which students are building positive attitudes and habits with respect to reading. A series of comprehension measures will reflect the extent to which a student can construct meaning from text. Developing positive attitudes and habits and increasing the ability to construct meaning are often seen as major goals for a reading program.

Multiple Products Collected over Time
Portfolios are multifaceted and begin to reflect the complex nature of reading and writing. Because they are collected over time, they can serve as a record of growth and progress. By asking students to construct meaning from books and other selections that are designed for use at various grade levels, a student's level of development can be assessed. Teachers are encouraged to set standards or expectations in order to then determine a student's developmental level in relation to those standards (Lamme & Hysmith, 1991).

Variety of Materials
Portfolios can consist of a wide variety of materials: teacher notes, teacher-completed checklists, student self- reflections, reading logs, sample journal pages, written summaries, audiotapes of retellings or oral readings, videotapes of group projects, and so forth (Valencia, 1990). All of these items are not used all of the time.

Student Involvement
An important dimension of portfolio assessment is that it should actively involve the students in the process of assessment (Tierney, Carter, & Desai, 1991).

Effective Means of Evaluating Reading and Writing
There are many ways in which portfolios have proven effective. They provide teachers with a wealth of information upon which to base instructional decisions and from which to evaluate student progress (Gomez, Grau, & Block, 1991). They are also an effective means of communicating students' developmental status and progress in reading and writing to parents (Flood & Lapp, 1989). Teachers can use their record of observations and the collection of student work to support the conclusions they draw when reporting to parents. Portfolios can also serve to motivate students and promote student self-assessment and self-understanding (Frazier & Paulson, 1992).
Linn, Baker, and Dunbar (1991) indicate that major dimensions of an expanded concept of validity are consequences, fairness, transfer and generalizability, cognitive complexity, content quality, content coverage, meaningfulness, and cost efficiency. Portfolios are an especially promising approach to addressing all of these criteria.

Brings Assessment in Line with Instruction
Portfolios are an effective way to bring assessment into harmony with instructional goals. Portfolios can be thought of as a form of "embedded assessment"; that is, the assessment tasks are a part of instruction. Teachers determine important instructional goals and how they might be achieved. Through observation during instruction and collecting some of the artifacts of instruction, assessment flows directly from the instruction (Shavelson, 1992).
Portfolios can contextualize and provide a basis for challenging formal test results based on testing that is not authentic or reliable. All too often students are judged on the basis of a single test score from a test of questionable worth (Darling-Hammong & Wise, 1985; Haney & Madaus, 1989). Student performance on such tests can show day-to-day variation. However, such scores diminish in importance when contrasted with the multiple measures of reading and writing that are part of a literacy portfolio.

Valid Measures of Literacy
Portfolios are extremely valid measures of literacy. A new and exciting approach to validity, known as consequential validity, maintains that a major determinant of the validity of an assessment measure is the consequence that the measure has upon the student, the instruction, and the curriculum (Linn, Baker, & Dunbar, 1991). There is evidence that portfolios inform students, as well as teachers and parents, and that the results can be used to improve instruction, another major dimension of good assessment (Gomez, Grau, & Block, 1991).

portfolio asssesment

portfolio assesment - school based assesment

pentaksiran portfolio==> pentaksiran ini adalah sesuai untuk mentaksir proses dan produk serta aspek-aspek perkembangan kamajuan kreativiti dan kaji diri (introsection) pelajar di mana ia tidak ditekan dalam pentaksiran tradisional atau piawai (ronis 2000)

untuk rubrik penskoran - mempertingkat atau memperbaiki setiap kelemahan self accesment
rubrik adalah dokumen yang menerangkan tahap-tahap kualiti yang pelbagai dari peringkat yang paling rendah hingga yang paling tinggi
dikenali sebagai rubrik pengajaran yang bertujuan untuk memberitahu pealjar perincian pentaksiran dari peringkat awal

ujian-ujian kreativiti

mencapah, berdasar ujian pemikiran mencapah

pengukuran kreativiti

pengukuran kreatif spesifik kerana kandungan sesuatu domain
dinilai mengikut konteks maka ia membantu untuk memahami bagaimana konteks tersebut berinteraksi dengan bagaimana individu itu dinilai

isu pentaksiran portfolio
longgar - kandungan pf, tafsir makna skor yang diberi,

mencapai tahap mana - rubrik?

ujian pre and post - ? nak uji apa

penilaian program keseluruhan

kena ada buat program penilaian modul utk assg, pre and post

mgg depan mantap utk collect data, data collection, modul guna ID, instrument portfolio pre and post,

Friday, August 14, 2009

kelas penialian pend komp 140809

kelas macam biasa

online assesment tgk apa beza pentaksiran proses mengumpul sintesis dan tafsir maklumat bagi bantu tenaga pengajar buat keputusan
pengujian : satu btk pentaksiran
pengukuran : proses memberi nombor kpd prestasi
penilaian : proses membuat pertimbangan ke atas kualiti atau nilai kpd prestasi atau tindakan dan dilakukan

online learning " learning and support network define :

assesment is a part of integral part of online learning

tools for online assesment

tools for online assesment

tgk target e learning sistem tgk pendidikan khas kene ad spm?

ujian permata pntar bukan utk score

Friday, August 7, 2009

kuliah penilaian pendidikan komputer 070809

taksonomy bloom

cognitif domain

permmata 70% softskill dalaman ramai high archievers, fak pend lebih byk buat prog asasi lebih kpd attitude

sikomotor, kognitif

beza pendidikan dulu dan sekarang

perlaksanaan dan persepsi ibu bapa, haha

peperiksaan satu pentaksiran sahaja, tapi jadi isu besar

afektif, kognitif sikomotor ==> low archievers, kalau bekerja secara individu attitude negative tak confident, lain2 sifat yang boleh dibentuk psikomotor pegang ouse pun takut

attitude ada masalah kalau high archievers, konsep pend tekankan afektifnya dulu confident, buang persepsi negatif, tgk jeri emosi+rohani adalah afektif domain

sikologi ibu bapa serahkan bulat2 kpd sekolah kementerian pendidikan==> pelajaran saja tukar supaya tak bebankan kementerian dari segi yang selain dari eplajaran

di kementerian sendiri kebanyakan lelaki duduk di sekolah pompuan, lelaki di pkg btbn jabatan

cth kalau kita dinilai sebagai pensyarah, guru gpk buat dc sbg tunggul mcm mana nak terap nilai2 murni kpd murid2

self center learning web based learning dtg dari dlm diri sendiri

arrange kursus tapi buat syarat.. lebih la guru kena ubah attitude

guru konsep murobi rapat dengan murid bukan hanya habis satu jam, habis..

id : admin
pwd: password

jika ada masalah tolong emelkan kepada pegawai teknologi maklumat zon 3 iaitu : puan suzana, perkenalkan diri pelajar sarjana pendidikan dan cc emel kepada kami iaitu :,

demi pengajaran advise student sila berhati2

tgk facebook utk education... yahoogroup, ada kelebihan ada attachment.. ustaz bersyukur masuk ukm pend islam dan pend khas jadi jurulatih utama moral diploma pend islam kalau uztaz ajar al quran dan bah arab, saya kata penyelaras bukan islam kekurangan pend islam ustaz jadian..

kalau nak buat perubahan jgn takut

kelas ict jangka pendek 2 3 hari tak leh nilai afektifnya..

bdk2 darul izzah pun tak boleh nilai afektifnya...

portal mesti ada penilaian sumatif (pensijilan) dan formatif

malalui facebook tak sangka dia ni open jugak..

cth secara virtual buat nota dalam blog.. cerita proses yang kita buta refleksi metakognitif tgk betul ka dia buat, cut n paste ke?

cut n paste kena ajar nilai jgn plagiat kpd murid2

schoolnet ada sekat : penilaian afektif dalam kelas ICTL afektif aspek ESQ emotional spiritual quation

elemen rohani buat hands on : kesabaran kerohanian dalam programming al khalid mencipta

daya ingatan mengingat nama dah kurang..

kejujuran kalau orang mencurigai dia tak percaya aspek afektif

kejujuran online permata pintar 10% menipu

mcm mana nak uji org belajar secara virtual online assesment kejujuran fktor2 lain jujur

fikir balik matlmat suasana tak seafektif yang kita harapkan... jgn asingkan spiritual, emosional, cthnya macam kami konsep mereka tak sampai tahap spiritual, ada what how tapi takde why?

belajar atau mengajar kene selitkan keagamaan tahu tak?

belajar komp make sure ada nilai matlmat tinggi, allah yang beri kepandaian

paradigma bdk kpli n dpli walaupun segera tapi kualiti mcm fast food haha

menilai kelas komputer kena ada proses bukan produknya..

research online supervision... apa benefitnya

Monday, August 3, 2009

pengetahuan am 030809

hehe aku dpt info ini drp intan 030809

saje je letak dlm blog ok

Pengetahuan AM -

1. Tahukah anda?..Apabila kita membuang air kecil, badan kita akan
menjadi sejuk kerana telah melepaskan haba melalui bahan kumuh. Jika
kita men´gencing´ orang lain, maka haba akan terlepas dari badan orang
itu lalu kita akan dilempang olehnya.

2. Percayakah anda?..Wanita mengelipkan mata dua kali lebih kerap
daripada lelaki dan jantung wanita juga berdegup lebih laju berbanding
jantung lelaki. Tapi percayakah juga anda bahawa, lelaki selalu ada dua
mata air dan jantung mereka juga berdegup dengan lebih laju jika
diketahui oleh isteri.

3. Terdapat kira-kira 3,000 spesis pokok dalam setiap kawasan seluas
1.6 km persegi di hutan Amazon dimana jika seseorang bernama Amran
memasuki kawasan itu, beliau berkemungkinan akan tersesat selama 3,000
jam jika tidak membawa kompas.

4. Uri Geller, ahli psikik terkenal yang dilahirkan pada 20 Disember
1946, mengatakan bahawa kebolehan luar biasa yang dimilikinya itu
berasal dari planet Hoova dan kadangkala dia juga memekik sambil
mengatakan yang dia adalah seorang Ultraman!.

5. Tahukah anda?..Manusia hanya menggunakan 10% daripada otaknya.
Tetapi ini tidak bermakna baki 90% lagi perlu dibuang kerana jika
dibuang sudah terbuktilah manusia itu dari jenis yang tidak ada otak!!.

6. Apabila marah, Tasmanian Devil (sejenis haiwan yang hidup di pulau
Tasmanian, selatan Australia) akan bertukar warna menjadi
kemerah-merahan. Bila Makcik Leha marah, wajahnya juga akan bertukar
menjadi kemerah-merahan padahal mereka bukanlah dari spesies yang sama.

7. Gelas kaca pecah dengan kelajuan 4,827 km/j. Pecah Kaca, Pecah
Gelas, Sudah Baca Harap Balas pula ialah ayat yang selalu diguna oleh
budak-budak sekolah ketika bercinta.

8. Tahukah anda?..Otak kita mengandungi 80% air.
Walaubagaimanapun. .seseorang yang sudah lama tidak membuat hubungan
kelamin bersama isteri akan mengalami satu sindrom yang berkaitan otak
iaitu sindrom `masuk air´.

9. Tahukah anda?..Belang yg kita lihat pada harimau bukan sekadar pada
bulunya tapi pada kulitnya. Belang pada lelaki berhidung belang pula
bukan sekadar pada hidungnya, tapi juga pada bulu hidungnya.

10. Tidak ada satu pun perkataan yang bermula dengan huruf 'W' dalam
bahasa Sepanyol. Sementara itu, hanya terdapat 12 huruf dalam bahasa
Hawaii iaitu A,E,H,I,K,L, M,N,O,P,U dan W. Untuk pengetahuan juga,
didalam Bahasa Inggeris dan Melayu mesti menggunakan ke semua huruf
dari A-Z kecuali yang buta huruf kerana mereka tidak tahu membaca.

11. Hanya ada empat perkataan sahaja dalam bahasa Inggeris yang
berakhir dengan bunyi-'dous' iaitu tremendous, horrendous, stupendous
dan hazardous. Ini membuatkan seseorang yang bernama Fidaus berasa
bangga sekejap.

12. Tahukah anda?..Di negara Norway, terdapat sebuah tempat di panggil
Hell (neraka) manakala kalau kita berbuat jahat selalu, tempat yang
kita akan pergi juga bernama Hell.

13. Menurut kajian ahli sains, secara puratanya, kita akan berhenti
bercakap setiap tujuh minit. Tetapi menurut seorang ahli sains yang
lain yang bisu sejak lahir, secara puratanya, dia tidak boleh langsung
bercakap seumur hidupnya.

14. Siapakah Thomas Mapother?? Lelaki itu adalah pelakon tampan, Tom
Cruise, sebelum dia menukar namanya. Siapakah pula Latiff Sufian??
Lelaki itu pula ialah cuma seorang tukang kebun di Sekolah Rendah
Kampung Kerinchi.

15. Untuk mengekalkan suhu sejuk, burung unta akan mengencingkan
kakinya sendiri supaya ia akan berasa sejuk apabila air itu menyejat.
Anda juga boleh berbuat demikian jika hendak berbau hancing.

16. Dipetik dari kenyataan sebuah majalah, tembakau membunuh lebih
ramai rakyat Amerika (seramai 450,000 orang) setiap tahun berbanding
alkohol, kokain, heroin, homisid, bunuh diri, kemalangan kereta,
kebakaran dan AIDS. Untuk menyembunyikan rasa takut dikalangan
orang-orang kaya pula, majalah tersebut tidak berani untuk mengatakan
bahawa tembikar yang di beli dengan harga yang mahal juga mampu
membunuh jika dihentak dikepala dengan kadar yang kuat.

17. Tomato dan Timun adalah buah-buahan ya, bukan sayur. Taugeh dan
Sawi pula ialah nama samaran pelukis majalah kartun Ujang ya, bukan

18. Agensi keselamatan antarabangsa mengatakan jangan takut untuk
menaiki kapal terbang kerana ia merupakan alat pengangkutan yang paling
selamat. Ia jauh lebih selamat berbanding motosikal, bas, kereta api
dan kereta. Akan tetapi agensi itu mungkin terlupa akibat jikalau kapal
terbang itu terhempas ke atas jalanraya dan menimpa semua orang yang
menaiki kenderaan yang disebut tadi adalah kebarangkaliannya akan
hancur lebur.

19. Jangan terkejut, kalau diceraikan satu per satu dan kemudian
disusun semula, seluruh batu yang terdapat pada Tembok Besar China,
cukup untuk mengelilingi bumi pada garisan khatulistiwa dengan
ketinggian 2.5 meter dan jangan terkejut dengan penceraian artis-artis
tempatan kerana itu semua publisiti murahan yang dapat menaikan
populariti pada carta bintang paling popular.

20. Mengikut fakta, sebelum era Masihi, terdapat satu perkidmatan 'pos
laju' menggunakan kuda di Parsi. Posmennya akan memakai pengikat kepala
dan menghantar surat tersebut merentasi Asia, beratus-ratus km tanpa
henti. Mengikut akta pula, seorang Posmen yang menaiki EX5 merah dari
Pos Malaysia, jika selalu berhenti-henti minum kopi di kedai mamak
boleh diberhentikan kerja serta-merta.

21. Dianggarkan sel kulit yang mati yang hilang sepanjang hayat kita
cukup untuk mengisi lapan beg tepung seberat tiga kilogram dan tepung
itu kalau di buat roti canai, rasanya amat lazat jika dimakan
bersama-sama dengan kari kepala ikan.

22. Ini adalah benar, ngauman seekor singa mampu didengari sejauh 3 km
kecuali orang yang pekak walaupun dia hanya berada 3 cm sahaja dari
singa tersebut.

23. Permukaan bumi adalah seluas 153,295,000 km persegi manakala orang
yang jauh perjalanannya sewaktu berkelana seperti Azroy dari filem
Gila-Gila Remaja pula hanya mendapat luas permandangan memandangkan dia
hanya mengelilingi Kuala Lumpur sahaja.

24. Tahukah anda?..Seekor lembu kentut sebanyak 200 kali lebih banyak
berbanding manusia. Tetapi ini tidaklah ada apa-apa berbanding dengan
kentut seorang manusia yang bernama Faizal, tidak berbunyi tapi busuk.

Friday, July 31, 2009

kuliah 210709

struktur kursus cara u belajar

konsep sekolah bestari - pupils centered bukan teacher centered

sarjana working in group, takleh skip process,

bentuk pelajar utk soft skills..

master coz outline take it seriously

moodle camne kena la explore sendiri

tak galakkan kita bergantung

kena spend 3 unit 1 semester 120 jam satu semester

low archievers takde confident, tp beajar sorang2

kelemahan kita critical thinking

conth teaching learning

year asssesment, develop your confident

kemahiran berfikir di sekolah guru sendiri perlu ada kreativiti gagal membuat penerapan nilai murni

guideline cara belajar post graduate.. bukan ajar sebijik sebijik bukan dalam peringkat training

guru fasilitate galakkan murid2 keluarkan idea salah takpa ==> mesti ada rujukan

behaviorisme ada ganjaran, kursus sarjana mesti lebih cth buat modul, kena sintetize analyze

kemahiran sintesis, cari orang cakap apa

pendidikan kita dah hilang penilaian ikut bape gred, basic tgk la taxonomy bloom new revised version belajar mengetahui

learning by doing bukan learning by listening

sistem peperiksaan sendiri yang bias kepada hafalan.. sebb tu pompuan konkuer..

subjek kh cth pompuan buat baju

penilaian berasaskan sekolah

kebolehgunaan graf contohnya.. meniai sesuatu buat modul lepas ni instrutional design ada penilaian? formatif sumatif?

modul berkesan atau tidak mcm mana nak menilai apa kaitan ujian pra dengan ujian post design satu modul apa dia? research nak buat apa? cth asri buat open source buat peta minda apa yang boleh dibuat untuk bantu faham open source

kepenggunaan bukan pendidikan komputer? open source apa kurikulum apa pedagogy ang sesuai ... jadi ejen open source di sekolah.. open source percuma...

study instructional design buat database buat perbandingan cth power point apa bezanya dengan yang lain

dlm pend komp byk instructional design, buat modul, training... survey utk level assignment sahaja hahaha.. cth buat action research... cikgu dah diberi training tp tak diapply di sekolah soalnya kenapa..

cth sit online permata pintar 300k orang.. select 4000 lebih ambil permata pintar 2

nak buat apa sebenarnya

kualitatif cth interview open sources kurang virus, senang nak install,

cth web 2.0, org tak buat website guna front page, tapi guna html..

cari bez freeware dg open source

cth 3d software apa open sourcenya

podcast wiki

basic open source cari software utk buat superimpose video

teaching out of the silibus

wikipedia takleh buat rujukan tau

Thursday, July 30, 2009

My log 310709

kelas PA1 300709
  • Dr Zamri Mahamod
  • Kuliah 4 perenggan dan penulisan abstrak
  • gb

    PA1 300709

    Kuliah Dr Zamri Mahamod

    Kuliah 4 è perenggan dan penulisan abstrak


    • Sekurang-kurangnya 1 prosiding (sarjana) CD Rom / Hard copy
    • 5-6/12 wacana pend islam (Indonesia)
    • 8-9 sept (Seminar keusahawanan)

    Penulisan pemerengganan

    • Penekanan aspek kesatuan dan kesepaduan isi / fakta dengan huraian .
    • Contoh karangan yang baik dan kurang berkesan
    • Penting: ustazah/ustaz pemerengganan panjang. Perenggan atas dengan bawah kene ada perkaitan
    • Kesalahan bahasa- dimaafkan
    • Penulisan akademik – aspek bhs diabaikan / kurang ditengok sangat
    • Perenggan yang baik – mula-mula sahaja dah tangkap pebaca- mesti jelas

    Maksud perenggan

    • Kesatuan wacana yang utuh yang berisi maklumat atau gagasan yang menjadi tema / pokok perbincangan
    • Unit asas perenggan ialah ayat. Dalam setiap perenggan mesti mengandungi ayat yang menyentuh tema / topic pokok perbincangan
    • Awang Sarian (1992) – perenggan hendaklah dilihat satu binaan yang berstruktur
    • Et al (lebih drp 3 penulis)
    • Idea utama disusuli dengan idea berikutnya yang ada kohesi dan kesinambungan idea
    • Pemerengganan yang baik ialah system perenggan yang ada ayat judul (isi pokok) dan dikembangkan (pengembangan) dengan huraian lanjut, bahasan

    Jenis-jenis perenggan

    • 1) perenggan pengenalan – berdasarkan apa sebenarnya yang kita nak tulis. Contoh pendidikan atau pengajaran
    • 2) perenggan isi – ada isi diikuti huraian
    • 3) perenggan konsepsual – cerita tentang rangka teori
    • 4) perenggan idea - idea utama / idea kedua berturutan
    • 5) Perenggan sub idea
    • 6) perenggan dialog
    • 7) perenggan penutup

    • Tajuk yang simple aja
    • Contoh kepuasan bekerja dalam kalangan guru mata pelajaran vokasional
    • Ia – merujuk orang
    • Tak boleh terlalu banyak ayat kata hubung / dan serta

    Ayat-ayat dalam perenggan

    • 1) ayat tesis
    • 2) ayat tajuk
    • 3) ayat keterangan

    Pendahaluan : Antara persoalan yang sering timbul di benak kita ialah mengapakah berlaku prestasi….

    Penulisan abstrak:

    • 1) mengapa kajian dijalankan
    • 2) bagaimanakah metodologi (instrument / konstruk)
    • 3) Apakah hasil kajian (dapatan)

    Soalan tugasan berkumpulan bersama hashim

    Bahagian aku: pembangunan modul kursus dijalankan bertujuan untuk membantu pihak pensyarah ukm menyediakan nota kuliah secqra lebih interaktif. Penilaian pula penting untuk mengukur sejauh mana keberkesanan modul yang telah dibangunkan.

    Pembinaan modul tersebut dijalankan dengan menggunakan perisian ____ manakala penilaian pula dibuat berdasarkan hasil soal-selidik yang diedar kepada responden

    Hasil dapatan pembinaan dan penilaian modul ini diharap dapat menarik minat pelajar-pelajar dengan nota interaktif yang dipersembahkan oleh pensyarah.

Tajuk draf : pembangunan dan penilaian kursus membina laman blog / kursus permainan dalam talian

Nick yee (2006) – motivation for play online games (772-775) subcomponent revealed by the factor analysis grouped by the main component they fall under.


  • Model empirical terhadap motivasi / disiplin pemain dalam permainan atas talian menyediakan asas untuk memahami bagaimana pemain dibezakan dan bagaimana motivasi berkait rapat dengan umur / jantina / corak penggunaan dan kelakuan dalam permainan.
  • Ada 10 disiplin subkomponen dibahagikan kepada tiga komponen utama (pencapaian, social dan penerokaan)


  • MMORPG è purata 26 tahun luangkan masa selama 22 jam seminggu
  • Variasi è akibatkan corak permainan
  • Menilai motovasi è asas teroka demografi pemain disiplin berlainan
  • Sesetengah motivasiu berkadar dengan corak penggunaan dalam permainan
  • Pengkaji jelaskan kenapa pemain susceptible ambil risiko masalah kepenggunaan
  • Pembangun è hasil jelaskan mekanisme permainan pengaruhi jenis pemain


  • 40 soalan … 5 labeled construct- specific scale to respond

Keputusan / hasil

  • Ada 10 komponen disiplin dipecahkan kepada 3 komponen utama iaitu

1) pencapaian




2) sosial




3) penerokaan


Jalan cerita


Escapism lepaskan diri

Ref : Yee, N. Motivation for play in online games. Cyber Psychology and Behaviour 2006; 9 : 772-5

Tajuk-tajuk yang bakal aku nak buat

1) kursus penyelenggaraan computer

è kena ada simulasi

è takkan display aja

2) kesediaan guru thp sek bestari

è kene reject,

èaku nak bincang semula

3) Online game? – sedang dalam kajian

4) Kaji thp kemahiran thp guru-guru ICT terhadap open source

è mcm mana nak buat sedangkan diri sendiri pun tak reti

5) kursus bina laman blog?

èMacam menarik

Tajuk aku: PEmbangunan dan penilaiankursus permainan atas talian

To be cont…